Frågor och svar om Bluapple


Fungerar det verkligen?

- Javisst fungerar det. Att eten påskyndar mognadsprocessen hos många frukter och grönsaker är vetenskapligt förankrat. Tekniken med att absorbera etengas för att fördröja mognaden har använts under många år av odlare och transportörer. 

 

 

Hur mycket längre håller frukt &  grönt när man använder Bluapple?

- Det är omöjligt att säga exakt. Hållbarheten beror på flera faktorer, som vilken frukt eller grönsak man förvarar, temperatur, luftfuktighet och inte minst vilket skick frukt & grönsaker är i när man köper hem dem från butiken. Ju mindre mogen den är desto bättre kan Bluapple fördröja mognaden. Vi säger generellt att hållbarheten kan öka upp till 3ggr.

Komihåg att det ofta inte behövs mer än några dagar extra för att hinna äta istället för att kasta.

 

 

När skall man byta refillpåsen?

- Granulatet i påsen håller ca. 3 månader från att det kommer i kontakt med luft. För bästa funktion skall refillen bytas ut var tredje månad.

Vi har tagit fram myBluapple, en smart påminnelse-tjänst som alla kunder kan använda gratis.
På myBluapple registrerar användare sin e-postadress och det datum man börjar avnända Bluapple. Var tredje månad skickar vi en påminnelse om att det är dags att byta refill.

 

 

Skall man lägga två Bluapple i kylskåpet?

- Ett Bluapple har kapacitet att ta bort det mesta av den etengas som finns i kylskåpet.
För dem som har mycket frukt & grönt i kylskåpet kan det vara klokt att använda båda.

Många användare lägger också ett Bluapple i fruktskålen på bordet, då slipper man i många fall också bananflugorna!

 

 

Är alla frukter och grönsaker känsliga för etengasen?

- De flesta frukter och grönsaker påverkas av eten, vissa mer än andra. Exempel på varor som är känsliga är: banan, sallad, gurka, äpplen, päron, avokado, mango, broccoli, blomkål. Dessutom kan det vara bra att veta att vissa frukter och grönsaker producerar mer etengas än andra, t.ex. äppen, avokado, kiwi osv.

 

  

Finns det något mer man kan göra för att maximera hållbarheten på frukt och grönt?

- Ja absolut. Temperatur är en stor påverkande faktor på hållbarheten, de flesta frukter och grönsaker håller längst om de förvaras kallt i kylskåp. Det finns mycket information att finna på Internet för den som är intresserad. 

 

 

Är granulatet i refillpåsen farligt?

- Granulatet är inte farligt. Det ligger förslutet i påsen som inte skall öppnas då granulatet kan färga av sig och orsaka fläckar. När det är dags att byta refill så slänger man den gamla refill-påsen i hushållssoporna.